fbpx

Ползите от чистия въздух на Родопите

Групова почивка в Триград
Групова почивка в Триград
05.11.2020
Триград
Релакс и почивка в западните Родопи
05.11.2020

Ползите от чистия въздух на Родопите

Невероятната природа в Триград

Какви са ползите от чистия въздух на Родопите?

Днес ще ви запознаем с ползите от чистия въздух на Родопите и ще в и споделим едно прекрасно място за почивка и отдих през лятото.

Къща за гости Кристал – перфектното място за почивка в Западните Родопи в село Триград.

Телефон за резервация: 0889 268 996


Къща за гости Кристал в село Триград, Ви предлага прекрасни условия за почивка и отдих. Достъп до екологичко чисти и местни продукти, като билки, мед, млечни и месни продукти, диви плодове. Достъпност до планински преходи и в радиус невероятни забележителности – пещери.

Къща за гости Кристал – перфектното място за почивка в Западните Родопи в село Триград.
Къща за гости Кристал – перфектното място за почивка в Западните Родопи в село Триград.
Ползите от чистия възхуд на Родопите
Ползите от чистия въздух на Родопите

В комбинация с чистия въздух предлагаме и домашна храна произведена и отгледана лично от нас.

Ползвите от чистия въздух на Родопите

Чистият въздух не винаги е равен на въздуха отвън. Намирането му в големите градове не е лесна задача, тъй като естествената свежест се унищожава от тютюневия дим, градския смог, отработените газове от автомобила и т.н. Затова трябва да изберете правилното място за разходка.

Не е тайна, че ходенето на чист въздух в горски район е по-полезно от ходенето по оживена магистрала. Всъщност много дървета (например ела, топола, хвойна) отделят фитонциди – вещества със силен бактериален ефект.

В Япония например има дори специален термин „шинрин-йоку“, което означава „горски бани“. Жителите на страната на изгряващото слънце, практикуващи „къпане“, твърдят, че разходките в гората подобряват здравето и настроението.

Добър ли е планинският въздух за вас?

Ползите от ходенето в гората са очевидни за всички. Добър ли е планинският въздух за вас? Сигурено! Със сигурност сте чували някои малки истории в новините за дългогодишни планинари: в края на краищата планинският климат е практически без прах, отработени газове и промишлени отпадъци.

Поради ниското въздушно налягане в планините обаче има много по-малко кислород.

Тогава защо човек се чувства пълен с енергия, когато отиде в планински курорт или походи до снежните върхове?

Отговорът е прост: когато количеството кислород във вдишания въздух намалява, резервните сили на тялото влизат в действие. Подобрява кръвообращението, белодробната функция и гърдите.

Но с височината е по-добре да не прекалявате: винаги съществува риск от хипоксия и това може да доведе до загуба на съзнание.

Ако останете в затворена, непроветрявана стая за дълъг период от време, ще дишате един и същ въздух отново и отново. Ще се издигне

За човешкото тяло няма нищо по-важно от кислорода.

Ето защо малките деца често се изпращат на разходка. Но пораствайки, човек започва да прекарва все по-малко време извън дома и на работа, като се ограничава до пътя до магазина и автобусната спирка или колата.

А разходките на чист въздух са изключително полезни. Отделянето на време за това е важно на всяка възраст. И ако е трудно да се принудите, тогава стимулът ще се появи след прочитане на информацията за това как чистият въздух влияе на тялото.

В съвременните условия на живот, когато човек е заобиколен от безкраен стрес и мисли за проблеми и всеки трябва да бърза някъде, мнозина обикновено забравят за здравето си.

И не е толкова трудно да се поддържа. За целта е достатъчно да прекарате малко повече време на чист, незамърсен въздух. Това ще помогне да се подобри не само здравето, но и да повлияе на много области от живота.

Стойността на чистия въздух е много по-висока, отколкото повечето хора си мислят.

И така, каква е ползата от ходенето на чист въздух? Как влияят на човек?

Подобрява настроението, облекчава стреса
Пешеходният преход на чист въздух е много полезен в случай на лошо настроение, силен стрес и умора. Това е много важно за съвременния човек.

Приятният, чист аромат насърчава релаксацията, подобрява настроението, а ароматът на дървета намалява умората и стреса. Вървейки бавно, човекът започва да се чувства спокоен и щастлив.

Той остава сам с красотата на природата и мислите си, което му позволява да извлече максимална полза за нервната система. Най-доброто място за разходка на чист и чист въздух е паркът.

Интересен факт за чистия въздух на Родопите

Станфордският университет проведе изследване, което доказа, че ходенето в продължение на час и половина сред природата намалява активността на областта на мозъка, която отговаря за негативните емоции. Учените отбелязват, че хората, живеещи в провинцията, са по-малко склонни към негативизъм и депресия. Къщи за гости в Западните Родопи!

Подобрява здравето


Основните ползи от ходенето на чист въздух са положителните ефекти върху цялостното здраве. Физическата активност в комбинация с разходка сред природата помага за укрепване на имунната система, дори през студените периоди.

Ежедневните разходки подобряват функционирането на сърцето и кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане. Метаболизмът се ускорява, което не може да бъде постигнато чрез посещение на редовна фитнес зала.

Свежият атмосферен въздух помага на растенията да произвеждат фитонциди, които убиват туморните клетки и намаляват риска от развитие на рак, ако човек ги вдиша.

Енергизирайте се чрез чист въздух и спане в планината


Ако редовно се разхождате на чист въздух, тогава необходимостта от енергийни напитки ще изчезне. Енергията на човек в условия на чисто приятна миризма на природа и красива гледка се увеличава с 90% .

Ако искате да изпиете още една чаша кафе, трябва да се опитате да се разходите малко – ефектът ще бъде невероятен. В допълнение, честата физическа активност тонизира мускулите, което също дава допълнителен тласък на енергия. Места за настаняване в Триград, западните Родопи!

Подобрява съня


Повечето хора дори не обмислят значението на чистия въздух за качеството на съня. Тези, които прекарват повече време извън дома, спят около ¾ час по-дълго от другите.

Сънят им е много по-силен и когато се събудят, се чувстват много по-щастливи и активни. Разходките на хладен чист въздух преди лягане също са важни.

Подобрява мозъчната функция


Ако искате да станете по-умни и да увеличите производителността си, тогава трябва да прекарвате повече време на открито. Правейки кратки разходки в паркове или гори подобрява паметта и увеличава концентрацията с около 20% .

А чистият въздух за деца с хиперактивност и разстройство с дефицит на вниманието обикновено е задължителен, тъй като това е най-добрият начин да ги фокусирате.

Ще един интересен факт

Американски учени сравняват ефектите от упражненията за ходене и разтягане върху мозъчната функция. За това бяха избрани две групи хора от 50 до 80 години. Единият трябваше да прави упражнения за разтягане, вторият трябваше да прекарва на чист въздух на открито толкова време, колкото първият отделя за упражнения.

Година по-късно резултатите бяха обобщени с помощта на специална диагностика: тези, които ходеха, мозъкът се увеличи в обем с 2% , което падна върху областите, отговорни за паметта и планирането на дейността.

Прави човека по лъчезарен и магнетичен

Пешеходният преход на чист въздух ви позволява да получите достатъчно кислород, което е изключително полезно за цялата кръвоносна система.

От това се появява лек руж, с който кожата изглежда по-красива, а човекът придобива отпочинал вид. Подобряването на метаболизма и премахването на токсините също може да промени външния вид в положителна посока, което прави чистия въздух още по-полезен.

Калориите се изгарят от редовните разходки и човек започва да губи тези излишни килограми. Ползите от туризма са безценни.

Укрепва семейните отношения


Ходенето няма пряко въздействие върху живота в обществото. Въпреки това, психологическото състояние, което е подложено на най-силно влияние, е просто много важно за взаимоотношенията с другите.

Ако сте по-често на чист въздух, тогава за човек ще стане много по-лесно да общува с близките си. Можете да направите това заедно. Тогава ползите за здравето от чистия въздух ще бъдат допълнени от още по-приятно забавление с любими хора. Това води до много посетители в Родопите, привърженици на селският туризъм в Родопите.

Особености на зимния период


През зимата хората изпитват дори повече стрес от обикновено. Новогодишна суматоха, студ, липса на витамини – всичко това води до неприятни здравословни проблеми. За да поправите това, трябва да се разхождате на чист хладен въздух всеки ден.

Няма нужда да се притеснявате, че можете да настинете от ниска температура. Зимният въздух има свои собствени характеристики, които са особено полезни.

И хората настиват, като правило, по време на преходните периоди между лятото и зимата, а не в студено време. Frost унищожава всички вируси, което намалява риска от заболяване. Защо разходките на чист студен въздух през зимата са добри:

  • Свежият мразовит въздух съдържа повишено ниво на кислород. Това подобрява: здравето, мозъчната функция, настроението, външния вид.
  • Екстремният студ втвърдява човек. Ако ходите повече, имунитетът ви значително ще се засили.
  • Разходките в студено време помагат в борбата с главоболието и укрепват сърцето.
  • Зимният въздух вечер гарантира още по-добър сън.
  • Ниската температура поддържа тонуса на нервната система, което повишава устойчивостта на стрес.
  • Въздухът през зимата охлажда кожата, насища я с голямо количество кислород. От това той става гладък, еластичен, красив, а също така придобива розов руж.
  • Прекарването на известно време на открито през зимата е много важно. Това ще подобри здравето и ще направи човека по-щастлив.

Още интерсни факти

Изследователите от Харвард показаха, че момичетата през зимния сезон изглеждат по-привлекателни за мъжете, дори с голямо количество топло облекло. Причината е, че през зимата мъжете произвеждат повече полови хормони и следователно стават по-внимателни към появата на противоположния пол.

Телефон за резервация: 0889 268 996