fbpx

Релакс и почивка в западните Родопи

Невероятната природа в Триград
Ползите от чистия въздух на Родопите
05.11.2020
Орфей
Легендата за Родопите и Орфей
21.12.2020

Релакс и почивка в западните Родопи

Триград

Къде да направя своят релакс и почивка в западните Родопи?

В тази статия ще проследим някои важни аспекти при почивката сред природата, на чист въздух, близо до гора, в полупланински район на Триград. Релакс и почивка в западните Родопи, това е една интересна тема за всеки който иска да е по-близо до природата.

Еко къща „Кристал“ съчетава романтика и практичност в неповторима комбинация.

Телефон за резервация: 0889 268 996

След като оставите колата си на паркинга ще усетите, че се впускате в невероятно приключение. Емоциите започват още на входа. Очакват ви общо 4 стаи – част от тях с две легла, а други с три – за да прекарате перфектната нощувка при гостоприемните домакини.

Релакс и почивка в западните Родопи
Релакс и почивка в западните Родопи

Къща за гости в Триград

Еко къща за гости в Триград специално за вас и вашето семейство, релакс на друго ниво. Близо до природата и до Бог.

Всяко помещение има автентична атмосфера, която ни връща към отминали времена. Стаите са снабдени с парно отопление и телевизор, които да ни напомнят, че все пак живеем в двадесет и първи век.

Терасата и кухненският бокс ще бъдат основни спирки на кулинарните любители. Всяка стая предоставя уникална панорама за гостите на къщата. Отправяйки поглед навън, ще бъдете пленени от красотата на Родопите и със сигурност ще искате да се върнете отново.

Цени за резервации през летният и зимният сезон.

Невероятна природа на западните Родопи и ползите от нея

Шинрин-йоку (горско къпане)
Шинрин-йоку е начин да предотвратите здравето си. Нарича се още „горско къпане“ и се превежда като „къпане в гората“. Родината на Шинрин-йоку е Япония, чиито жители винаги са били много загрижени за здравето си. Този начин за подобряване на вашето здраве включва бавни разходки в гората, спокойно дишане и максимална релаксация, докато се отваряте към природата.

Защо са полезни такива разходки в гората:

  • избавяне от депресията;
  • намаляване на кортизола;
  • премахване на раздразнителност;
  • възстановяване на силата;
  • намаляване на налягането и пулса.


Това е научно доказано. Но има и друга причина, поради която е полезно да се разхождате в гората по японския метод: фитонцидите, които вече бяха споменати по-горе, присъстват във възможно най-високата концентрация в гората, поради което рискът от развитие на тумори от такива разходки е практически нулев. Места за настаняване в Триград

Колко време да ходиш на планински туризъм в Родопите?


Колко време ви е необходимо да прекарате в разходка в парка, за да бъдете полезни? Можете да започнете с кратки 10-минутни разходки и едва след това постепенно да увеличавате това време. Когато тялото свикне, минималното време трябва да бъде 30 минути .

Препоръчително е да ходите 1 до 2 часа , а колко време да прекарате на улицата зависи от самия човек – можете дори да отделите 6 часа. Важно е да правите това ежедневно. Сутрин или вечер няма значение.

Целта на разходката е да диша и да се отпусне. Затова е най-добре да вървите бавно, понякога ускорявайки, за да увеличите физическата активност, но в никакъв случай не бягайте. В този случай трябва да сте максимално спокойни и спокойни. Пътеката трябва да минава през местата, най-малко замърсени от автомобили и фабрики, т.е. паркове или гори.

Интересен факт

Учени от САЩ стигнаха до заключението, че човек трябва да излиза на разходка всеки ден за един час. Това означава, че трябва да изминете пеша поне 5 км . Те вярват, че това е най-добрият начин за поддържане на здравето на сърцето дори в напреднала възраст.

За какво е полезен чистия въздух на Родопите?


Чистият въздух е полезен за вашето здраве – не можете да спорите с това. Всеки самосъзнателен човек трябва да отделя малко време, за да ходи всеки ден, за да измине минималното разстояние и да получи тласък на енергия, като същевременно подобрява здравето. И най-добрият стимул е да знаете защо е полезно да ходите по улицата всеки ден. Остава само да започнем.

Релакс и почивка в западните Родопи

„Много родители многократно са чували, че трябва да ходят колкото се може повече с детето си. Но не всеки е наясно какво точно трябва да се направи. Разбираемо е, когато става въпрос за провинцията, където има възможност за „сливане с природата“. Но в мегаполис идеята за „чист въздух“ изглежда доста съмнителна. Толкова ли е важно при всяко време да напуснете „топлото гнездо“ и да се разходите на детето си?

Ползите от чистия въздух

Когато говорят за замърсяването на града, родителите често надценяват безопасността на апартаментите си.

Първо, всяко човешко обитаване е хранилище на патогенни бактерии, както и източник на повишена концентрация на битови химикали, прах и алергени. Те се крият в килими, мека мебел, вълнени изделия, лакове, бои и т.н. На второ място, във всеки, дори и в най-неблагоприятния от екологична гледна точка град има зелени зони – паркове, площади или поне тихи дворове, отдалечени от магистралите и индустриалните предприятия.

Коя е основната точка на ежедневните упражнения?

„Престоят на чист въздух позволява на първо място да се изчистят белите дробове от натрупания домашен прах и да се подобри функционирането на лигавиците на горните дихателни пътища“, обяснява известният руски педиатър Евгений Комаровски, автор на книгата „Здравето на детето и здравият разум на родителите му“. – Повишената консумация на енергия – за поддържане на телесната температура, за физическа активност – има стимулиращ ефект върху всички жизненоважни системи на тялото .

Релакс и почивка в западните Родопи

От първия месец от живота бебето се нуждае от витамин D, който се произвежда в кожата под въздействието на слънчевата светлина (която, разбира се, не е в стаята). Това е много важен витамин за развитието на скелета на бебето.

Витамин D регулира усвояването на минералите, нивото на тяхното съдържание в кръвта и навлизането им в костната тъкан и зъбите. Недостигът му може да доведе до рахит. В допълнение, заедно с калций и фосфор, витамин D предпазва тялото от настинки, диабет, очни и кожни заболявания.

Живота е в движението сред природа

По време на разходка повечето родители се опитват да ограничат активността на потомството си, за да не падне, да се изпоти или да настине. Мечтата на майките и бабите е дете, което седи спокойно с книга на пейка.

Според специалистите именно движението допринася за физическото и интелектуалното развитие на детето и стимулира дейността на сърдечно-съдовата и имунната системи. Освен това игрите на открито развиват реакции и координация на движенията . Ето защо е толкова важно детето да тича, да скача, да се катери на детската площадка.

Ползите от ходенето се крият и във факта, че те помагат за предотвратяване на късогледство при деца. На закрито погледът е насочен само към близко разположени предмети. На открито можете да гледате предмети в далечината, което помага за предотвратяване на проблеми със зрението.

Непредвидени ситуации в планината

Проливният дъжд или неочакваното застудяване на улицата карат много родители да отказват да ходят, за да не настине детето. Но според лекарите е важно от ранна детска възраст бебето да свиква да ходи при всяко време . Именно контактът с различни фактори на околната среда – вятър и дъжд, сняг и слана, слънце и топлина – укрепва имунната система и закалява детето.

Има ли ситуации, когато ходенето може да навреди на здравето на детето?

Почти единствената основателна причина да пропуснете разходка е острият период на заболяването, през който се изисква строга почивка в леглото и има риск от заразяване на други. Ако детето се притеснява от слабост, нещо го боли, температурата е над 37,5% – трябва да останете вкъщи.

„Първо, когато телесната температура се повиши, студеният въздух предизвиква спазъм на кожните съдове, намалява топлинните загуби и повишава температурата на вътрешните органи, което не е желателно, обяснява д-р Комаровски. необходима е повече енергия за борба с болестта. „

Чистият въздух на Родопите за по-добър имунитет

Но по време на периода на възстановяване или с лек студ, ходенето е не само възможно, но и необходимо. Чистият въздух помага бързо да се справите с всяко заболяване, особено респираторни заболявания . Много родители смятат влошаващата се кашлица или хрема на улицата като доказателство за влошено състояние на детето им.

Всъщност, когато се вдишва хладен въздух, влагата се кондензира върху горещите дихателни пътища на човек, което помага за изтъняване на слузта и преминаване на храчки. Ето защо, ако по време на разходка детето има мокра кашлица или тече сополи, това е добър знак.

„Пролетта ни беше студена, синът ми се простуди. Сополиви около месец, никакви средства не помогнаха – казва една от майките на интернет форума. – И тогава стана по-топло, стигнахме до градския парк, до детската площадка. Имаме всичко покрито с пясък. Той тичаше бос по горещия пясък за около два часа и хремата беше изчезнала! „

Чист въздух и по-висок интелект

В допълнение към факта, че разходките са полезни за здравето, те са необходими за интелектуалното развитие на децата. Може би улицата е идеална среда за развитие за дете. Дори спящото бебе получава много нови емоции, впечатления и знания за света около себе си, защото в чувствителния му сън се прокрадват милион звуци и миризми.

Това, което възрастният възприема като рутина, е най-голямото откритие за едно дете. На улицата той се запознава с различни природни явления, с променящите се часове на деня и сезоните, с животни, дървета и растения, вижда разноцветни движещи се обекти – коли, огромни многоетажни сгради.

По време на разходките детето се учи да обръща внимание на случващото се наоколо, да развива умения за наблюдение, да се ориентира в пространството и времето, разширява кръгозора си. Между другото, именно на улицата можете да намерите много материали за занаяти, които развиват както фината моторика, така и въображението на дете – камъчета, жълъди, шишарки, цветни листа.

Отидете в планината

Естествено, не се ограничавайте до детска площадка в двора на къщата. Опитайте се да разнообразите вашата пешеходна програма – опознайте квартала си, отидете в паркове, организирайте обиколки на града.

Когато пораснат, запознайте детето си с архитектурни паметници, исторически забележителности, просто красиви дворове. Не забравяйте да се разхождате на село – децата получават голямо удоволствие от ски и шейни, бране на горски плодове и гъби, улов на риба и други радости, които ни доставя природата.

Развитие на децата, които общуват с природата.

По време на разходки детето развива своите социални умения , среща нови хора, научава правилата на поведение и законите на общуване. Играейки със себеподобни на детски площадки, той се научава да намира общ език и общи интереси с други деца, да създава приятелства, да се държи в конфликтни ситуации и да стига до компромиси.

Задачата на възрастните е да помогнат на детето да намери приятели, да насърчи съвместни игри с други деца.

Психолозите казват, че разходките също помагат на детето да се реализира, допринасят за развитието на качества като независимост, самочувствие. „Разходката е време на дете. Нека той избере какво да прави, къде да отиде, колко време да ходи “.

Промени условията бъди по-здрав

Между другото, разходките са полезни не само за децата, но и за техните родители . Те носят мир, повдигат настроението ви, успокояват нервите ви и може би отново ви учат да обръщате внимание на удивителното и красивото, което не сте забелязали, винаги бързайки за бизнеса си. „

Чуваме фразата „разходката на чист въздух е добра“ толкова често, че решихме да разберем дали това наистина е така. Като цяло го разбрахме – наистина е полезно.

В този материал ще намерите и доказателства за това.

Разходките в Родопите укрепват имунната система


В Япония отдавна съществува метод, който не само помага за облекчаване на стреса, но и има положителен ефект върху имунната система. Нарича се Шинрин-йоку (шинрин-йоку), или горско къпане – буквален превод на „къпане в гората“. В статия на медицинското училище Nippon в Токио се твърди, че ходенето в гората може да увеличи количеството противоракови агенти и да увеличи активността на естествените така наречени убийци, които са насочени към унищожаване на туморните клетки.

И така, как трябва да се „къпете“ в гората, за да постигнете този ефект? Изследователите описват този процес по следния начин: „Разходете се в гората за почивка, вдишвайки дълбоко въздух, който съдържа специални летливи вещества – фитонциди (етерични масла от дървета)“.

В допълнение към намаляването на стреса и укрепването на имунитета, изследователите отбелязват, че ходенето в гората води до намаляване и намаляване на производството на хормона кортизол. От наше име искаме да добавим, че силната имунна система зависи от много фактори – упражнения, добър сън, здравословна диета и т.н. Затова не бива да бързате от една крайност в друга.

Намалете риска от депресия

През есента и зимата много хора са покрити с лошо настроение, което бавно може да се развие. За да не се случи това, учените съветват да се разхождате на чист въздух възможно най-често. Според проучване в Станфордския университет, 90-минутна разходка в гората намалява активността в определена област на мозъка, която е активна, когато човек изпитва негативни емоции или депресия.

Също така, вероятността да получите депресия зависи от това къде живеете. Изследователите отбелязват: тези хора, които живеят в града, са склонни към тревожност и афективни разстройства, съответно с 20% и 40%, повече от тези, които живеят в селските райони.

По принцип това е разбираемо дори без различни проучвания – задръствания, суетене, опашки, проблеми в работата. Малко хора ще могат да запазят спокойствие и да контролират емоциите си, но това може и трябва да се научи.

Подобрява паметта и концентрацията

Очаквайте скоро труден изпит? Излезте сред природата, ако чувствате, че не можете да научите нищо друго. Проучване в университета в Мичиган установи, че ходенето в гората дори през зимата може да подобри паметта и вниманието с 20% в сравнение с ходенето в града.

Освен това, друго проучване, публикувано в American Journal of Public Health, установява, че децата с разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието са склонни да се фокусират по-добре, когато са на открито.

Увеличете продължителността на съня

Здравият и здрав сън започва с излизане навън и среща със слънцето. Според изследване, публикувано в The Journal of Clinical Sleep Medicine, тези хора, които прекарват много време на открито и в стаи с естествен лек сън, средно с 46 минути повече на нощ. В допълнение към съня, проучването също така установи, че участниците подобряват настроението си, са по-физически активни и като цяло по-щастливи.

Телефон за резервация: 0889 268 996