fbpx

Екскурзия до Триград

Забележителности в Западните Родопи
Ползи от разходка в Западните Родопи
05.11.2020
Триград
Къде да отседнем в западните Родопи?
05.11.2020

Екскурзия до Триград

Екскурзия до Триград и Триградско ждрело

Днес ще Ви споделим, къде може да почивате и какво да разгледате когато си правите екскурзия до Триград и западните Родопи.

Почивка в къща за гости в Триград

Къща за гости Кристал – перфектното място за почивка в Триград
Релакс и свеж планински въздух Ви очакват в Триград!

Телефон за резервация: 0889 268 996

Еко къща за гости Кристал – Триград, е една от тези, в които бихме искали да бъдем сега и веднага, за да се насладим на забележителната красота на Родопите през пролетните и летните месеци. Къде да отседнем в Западните Родопи?

Екскурзия до Триград
Екскурзия до Триград

Зелените гористи пейзажи, които се откриват от всяка тераса на къщата ще накарат и най-големите ценители на природните красоти да посетят това райско българско кътче.

Заповядайте в нашата къща за гости в Триград, ще Ви нагостим добре и ще Ви покажем къде и какво можете да разгледате в околностите.

Прекрасна храна от Триград
Прекрасна храна от Триград

Евтини нощувки в Триград

Вижте цените за нощувка в избрана от вас стая в Къща за гости Кристал – Триград и запазете своето място тук! Любезните домакини ви очакват, за да ви посрещнат с домашно приготвени храни и напитки собствено производство. Приятна почивка!

Евтини нощувки в Триград
Евтини нощувки в Триград

Триградско ждрело

Триградското ждрело е изключително живописен пролом на Триградска река (ляв приток на Чаирдере, дясна съставяща на Въча) в Южна България, в Западните Родопи, Община Девин, област Смолян. Прекрасни места за настаняване в Триград за уикенд нощувка или няколко дни.

Триградско ждрело
Триградско ждрело

Ждрелото е с епигенетичен произход и е с дължина около 7 km, като същинското ждрело е около 2 – 3 km. Всечено е до 300 – 350 m всред силно окарстени протерозойски мрамори.

Има тясно (от 100 до 300 m) скалисто легло и стръмни до отвесни склонове. Западната му стена се издига на височина до 180 m, а източната достига до 300 – 350 m. Триградското ждрело е трето по дължина е в България, след Буйновското и Трънското ждрело.

Започва на около 1,5 km северно от село Триград на около 1180 m н.в., където Триградска река влиза в пещерата Дяволското гърло и 530 m след това излиза като голям карстов извор.

Същинското ждрело свършва при устието на Триградска река в Чаирдере на около 1020 m н.в., а целият пролом продължава още 4 – 5 km и завършва при устието на Мугленска река вливаща се отдясно в Чаирдере на около 876 m н.в.


Защитена местност в Триград

За опазване на редки и ендемични растителни и животински видове и за опазване на природни местообитания, през 1963 г. е създадена защитена местност Триградското ждрело.

Туризъм в Триград

Триградското ждрело е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз, като печатът е в хижа „Триградски скали“ и в пещера „Дяволското гърло“.

Основната забележителност на ждрелото е изумителната пещера Дяволското гърло, която се намира на левия (западен) скат. В източния му склон, много по-високо се намира друга известна пещера – Харамийска дупка.

На около 500 m преди началото на ждрелото се намира жижа „Триградски скали“, а в близост до нея е единствения в България „Музей на мечката“.

По цялото протежение на ждрелото преминава участък от тесен, еднолентов път, който е единствената връзка за селата Триград, Водни пад, Жребево и Кестен.

Чаирдере

Чаирдере е река в Южна България – Област Смолян, община Девин, дясна съставяща на река Въча. Дължината ѝ е 21 km. Отводнява югозападните части на рида Мурсалица в Западните Родопи.[1]

Река Чаирдере извира на 1919 m н.в. на българо-гръцката граница в северното подножие на връх Делибоска (Средния връх, 1950 m). Тече в северозападна посока в дълбока и гъсто залесена долина, като отводнява югозападните части на рида Мурсалица в Западните Родопи. При село Тешел (единственото селище по течението ѝ), на 847 m н.в. се съединява с идващата отляво Буйновска река, двете заедно дават началото на същинската река Въча.

Река Чаирдере има два основни притока: Триградска река (ляв) и Мугленска река (Тенесдере, десен, най-голям).

Реката е с дъждовно-снежно подхранване, като максимумът е в периода май-юни, а минимумът – септември. В устието ѝ водите ѝ са включени във ВЕЦ „Тешел“ за производство на електроенергия.

По течението на левия ѝ приток Триградска река се намира уникалното Триградско ждрело с Триградските скали и пещерата „Дяволско гърло“.

Телефон за резервация: 0889 268 996